• Projectnaam

  • Nieuwbouwwoning Hendrik I.A.
  • Categorie

  • Interieurontwerp
  • In opdracht van

  • Particulier

Nieuwbouwwoning Hendrik I.A.

SITUATIE >> Een stel met vier kinderen wonen bijna drie jaar in een unitwoning als eindelijk de vergunningen rond zijn voor de bouw van hun droomwoning. Hun huidige woonkamer, eetkamer en keuken in de unitwoning telt 30m2. Dezelfde ruimte in hun nieuwbouwwoning telt een slordige 90m2. Hoe gaan ze deze ruimte sfeervol en huiselijk krijgen? Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken. Aan de slag dus!

WOONWENS >> Met vier kinderen en een grote familie is het altijd een zoete inval bij hen thuis. De woonwens begint dan ook met een grote eettafel waar minstens 10 en het liefst 12 personen omheen kunnen zitten. Natafelen, vergaderen, leren, knutselen en borrelen ... de woonkeuken wordt het hart van het huis. Tussen de woonkeuken en de zitkamer zouden ze graag een en suite willen om beide ruimtes eenvoudig van elkaar af te kunnen sluiten. En dan de zithoek. Het liefst willen ze hier twee zithoeken, zodat de tieners een eigen plekje hebben. Maar beide zithoeken moeten samen wel een eenheid blijven.

AANPAK >> Ik ben gestart met het schetsen van een 2D plattegrond om de ideale indeling te vinden. De en suite kast met stalen deuren was één van de eerste elementen die ik tekende, omdat dit een vast onderdeel is. Op de plek waar de eettafel staat is het drukste verkeerspunt in huis met veel verschillende looproutes. Daarom heb ik gekozen voor een ovale tafel, zodat je hier gemakkelijk omheen kunt lopen. Voor de keuken zijn twee indelingen gemaakt. In beide gevallen is de keuken zo geplaatst dat de loopruimte rondom de eettafel optimaal blijft. Het keukeneiland komt voorbij de gangmuur waardoor de keuken bij de eethoek wordt getrokken. Dit in combinatie met en suite kasten maakt de ruimte tot een sfeervolle woonkeuken.
Voor de erker in de woonkamer heb ik een maatwerk bank ontworpen, waar je gemakkelijk met z'n vieren kunt zitten. Ook voor dit idee zijn twee ontwerpen gemaakt, omdat de bewoners twijfelden tussen een gietvloer of houten vloer in de woonkamer. De bank die er haaks op staat heeft enkel aan de linkerkant een leuning waardoor er één grote zit'hoek' ontstaat. De dubbele love seat in het midden van de ruimte is de connectie tussen de twee zithoeken. Door deze love seats van dezelfde serie te laten zijn als de bank creëer je een eenheid. Het ronde vloerkleed in de zogenaamde kids zithoek doorbreekt het lijnenspel en maakt het speels. De zitelementen in de kids zithoek heb ik luchtig gehouden, zodat je ze gemakkelijk kan verplaatsen wil je toch nog een keer één grote zitkamer maken, bijvoorbeeld met een verjaardag.