Voelt jouw interieur rommelig, leeg of onsamenhangend door de vele loze hoekjes? Dan kan het betekenen dat de indeling van jouw interieur niet helemaal in balans is. Ga dan eens aan de slag met deze vijf tips!
De eerste 4 stappen naar een doordacht interieur
Wil je lang plezier hebben van je interieur, begin dan met deze 4 stappen. Bij elk ontwerp dat ik maak vormt de uitkomst van onderstaande vier stappen de basis voor een doordacht interieur.
1) Woonwensen
Bedenk allereerst voor jezelf hoe je de ruimte zou willen gebruiken. Met hoeveel personen wil je aan tafel eten? Past een hoekbank bij jullie leefstijl of liever verschillende zithoekjes? Is er een speelhoek nodig, een werkplek of beiden? Voor welke spullen moet er bergruimte komen?
Tijdens een eerste gesprek probeer ik altijd zoveel mogelijk antwoorden te krijgen op dit soort vragen. Met als doel dat ik het voor me zie hoe jij het liefst in je nieuwe interieur zou willen wonen.
Naast je gedachten over het gebruik van de ruimte heb je wellicht ook wensen voor bepaalde meubelstukken of bouwkundige elementen. Misschien droom je al jaren van een haard, zou je graag een ronde eettafel willen of een kookeiland. Schrijf het op je lijstje van woonwensen.
2) Functies
Nu je voor jezelf hebt bedacht hoe je het liefst in je nieuwe interieur zou willen wonen, kan je wellicht een lijstje maken van functies die de ruimte nodig heeft.
Een voorbeeld van zo'n lijstje kan zijn:
- koffienisje
- zitten aan bar
- eten met 6 personen
- zitvenster
- haard
- bergruimte voor spellen
3) Vlekkenplan
Voor een eerste idee van de indeling hoef je niet meteen de meubels op schaal te tekenen. Het is wel handig als je een plattegrond hebt van de ruimte. En begin vervolgens eens met cirkels (vlekken) aan te geven waar je bepaalde functies zou willen in de ruimte.
Een leeshoek bij de kachel. De eethoek bij de openslaande deuren.

Door hiermee te puzzelen ontdek je de vele mogelijkheden van de ruimte. Misschien bedenk je wel om de hele keuken te verplaatsen naar de voorkant.

4) Tekenen op schaal
Wanneer je tevreden bent met je vlekkenplan is het tijd om een potlood en liniaal te pakken.
Zelf teken ik graag 1:100 oftewel 1 cm is 1 m. Dan blijft de tekening klein en houd ik genoeg ruimte rondom om inspiratie aantekeningen te maken.
Leestip blog: 15 standaard maten voor een snelle indelingsschets.
Nadat je de wanden met ramen en deuren hebt getekend kun je meteen de meubels erin tekenen. Je kunt de meubels ook op een apart vel tekenen en uitknippen, zodat je ermee kunt schuiven binnen de muren.
Leg het resultaat even opzij en pak het er naar een paar dagen weer eens bij. Creativiteit heeft zijn tijd nodig. Je zult zien dat een frisse blik je tot nieuwe, spannende ideeën brengt.
Lees ook:
Lijstjes! Ik heb er een hele hoop. Zo ook voor de meest voorkomende maten bij het indelen van een ruimte. Handig om naast je neer te leggen en hiermee snel een eerste indelingsschets te kunnen maken.