De eerste 4 stappen naar een doordacht interieur

16-03-2023

Wil je lang plezier hebben van je interieur, begin dan met deze 4 stappen. Bij elk ontwerp dat ik maak vormt de uitkomst van onderstaande vier stappen de basis voor een doordacht interieur.

1) Woonwensen

Bedenk allereerst voor jezelf hoe je de ruimte zou willen gebruiken. Met hoeveel personen wil je aan tafel eten? Past een hoekbank bij jullie leefstijl of liever verschillende zithoekjes? Is er een speelhoek nodig, een werkplek of beiden? Voor welke spullen moet er bergruimte komen?

Tijdens een eerste gesprek probeer ik altijd zoveel mogelijk antwoorden te krijgen op dit soort vragen. Met als doel dat ik het voor me zie hoe jij het liefst in je nieuwe interieur zou willen wonen.

Naast je gedachten over het gebruik van de ruimte heb je wellicht ook wensen voor bepaalde meubelstukken of bouwkundige elementen. Misschien droom je al jaren van een haard, zou je graag een ronde eettafel willen of een kookeiland. Schrijf het op je lijstje van woonwensen. 

2) Functies

Nu je voor jezelf hebt bedacht hoe je het liefst in je nieuwe interieur zou willen wonen, kan je wellicht een lijstje maken van functies die de ruimte nodig heeft.

Een voorbeeld van zo'n lijstje kan zijn:

  • koffienisje
  • zitten aan bar
  • eten met 6 personen
  • zitvenster
  • haard
  • bergruimte voor spellen

3) Vlekkenplan

Voor een eerste idee van de indeling hoef je niet meteen de meubels op schaal te tekenen. Het is wel handig als je een plattegrond hebt van de ruimte. En begin vervolgens eens met cirkels (vlekken) aan te geven waar je bepaalde functies zou willen in de ruimte.

Een leeshoek bij de kachel. De eethoek bij de openslaande deuren.

Vlekkenplan optie 1
Vlekkenplan optie 1

Door hiermee te puzzelen ontdek je de vele mogelijkheden van de ruimte. Misschien bedenk je wel om de hele keuken te verplaatsen naar de voorkant.

Vlekkenplan optie 2
Vlekkenplan optie 2

4) Tekenen op schaal

Wanneer je tevreden bent met je vlekkenplan is het tijd om een potlood en liniaal te pakken.

Zelf teken ik graag 1:100 oftewel 1 cm is 1 m. Dan blijft de tekening klein en houd ik genoeg ruimte rondom om inspiratie aantekeningen te maken.

Leestip blog: 15 standaard maten voor een snelle indelingsschets.

Nadat je de wanden met ramen en deuren hebt getekend kun je meteen de meubels erin tekenen. Je kunt de meubels ook op een apart vel tekenen en uitknippen, zodat je ermee kunt schuiven binnen de muren.

Leg het resultaat even opzij en pak het er naar een paar dagen weer eens bij. Creativiteit heeft zijn tijd nodig. Je zult zien dat een frisse blik je tot nieuwe, spannende ideeën brengt.


Smaak te pakken? Lees ook:

Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen heeft de nieuwe ruimte waar je meubels komen te staan vaak een ander formaat en/of vorm. Het kan dan lastig zijn een goede indeling te maken met je bestaande meubels. Niet alleen omdat je ze in eerste instantie voor een andere ruimte had gekocht, maar ook omdat je gewend bent dat ze in een...

Wanneer je in grote lijnen voor ogen hebt hoe je de ruimte wilt indelen, wordt het tijd voor het exacte werk. Je gaat de ruimte inmeten. Het kan zelfs zo zijn, dat je hierdoor ineens kenmerken ontdekt die je eerder niet waren opgevallen; een uitsparing in de wand of contactpunt op vreemde plek. Het zou zomaar je indeling kunnen beïnvloeden....