5 tips om die lege ruimte in het interieur op te vullen

18-04-2023

Voelt jouw interieur rommelig, leeg of onsamenhangend door de vele loze hoekjes? Dan kan het betekenen dat de indeling van jouw interieur niet helemaal in balans is. Ga dan eens aan de slag met deze vijf tips!

Maar voordat je onderstaande vijf tips lees, geef ik je graag nog even dit mee. Op een 2d plattegrond kan je vaak goed zien of een indeling uit balans is. Ook bij een bestaand interieur is het daarom aan te raden eens een 2d plattegrond te schetsen. Zo'n andere blik op je interieur kan heel verhelderend zijn.

1) Denk vanuit het midden

Als veel meubels tegen de wand aan staan ontstaat er in het midden van de ruimte een grote leegte, wat de ruimte ongezellig maakt. Probeer daarom de bank of de eettafel eens in het midden van de ruimte te plaatsen. Misschien door een kwartslag te draaien. Bij een bank kan 30 cm al voldoende zijn om vervolgens achter de bank een sidetable te plaatsen. Deze toevoeging geeft de ruimte meteen meer diepte.

Achter de bank staat een sidetable, wat zorgt voor diepte. Bovendien geven de spullejtes erop een mooie aankleding van de wand.

2) Verdubbel het meubelstuk

Wanneer een meubelstuk te klein is voor de ruimte wordt de leegte vaak opgevuld met allerlei losse spullen, wat de ruimte rommelig maakt. Kijk eens of het mogelijk is het meubelstuk te verdubbelen door twee identieke dressoirs naast elkaar te plaatsen of door een open en dicht model wandkast uit dezelfde collectie te herhalen.

Deze wandkast bestaat uit twee dezelfde kasten. Door ze een verschillende styling te geven vormen ze een sfeervolle achtergrond in de zithoek.

3) Extra zitplek

Een lege ruimte kan je ook opvullen door de bestaande functie ruimer op te zetten. De zithoek kan je bijvoorbeeld uitbreiden met een losse draaifauteuil. Zet er een bijzettafel en (draadloze) vloerlamp naast en je hebt een extra leeshoek. Een hocker of losse poef is ook een optie. Op dezelfde manier is het wellicht ook mogelijk om de eethoek uit te breiden met een extra zitelement.

Deze fauteuil met vloerlamp en bijzettafel creëert een extra zitplek bij het raam.

4) Maak een groot gebaar

Een lege ruimte kan ook simpelweg ontstaan doordat het bestaande meubel te klein is. Op een 2d plattegrond is dat vaak goed te zien. Probeer de bestaande ruimte volledig op te vullen met de functie waarvoor deze ruimte bedoeld is. Dit kan met een groter vloerkleed, bank of eettafel. Zo geef je de ruimte een duidelijke focus en kan je de ruimte zelfs visueel vergroten. 

Voor deze eethoek kozen we niet voor een rechte eetbank, maar een hoekopstelling. De eethoek kreeg zo nog meer statement.

5) Kamerplant

Wanneer meubels de lege hoek niet kunnen opvullen is daar altijd nog de kamerplant. Planten zijn een waardevolle en sfeervolle toevoeging voor elk interieur. Ook voor planten geldt: maak een statement! Kies voor één grote kamerplant of groupeer meerdere kleine planten bij elkaar.

Lees ook:

Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen heeft de nieuwe ruimte waar je meubels komen te staan vaak een ander formaat en/of vorm. Het kan dan lastig zijn een goede indeling te maken met je bestaande meubels. Niet alleen omdat je ze in eerste instantie voor een andere ruimte had gekocht, maar ook omdat je gewend bent dat ze in een...

Wanneer je in grote lijnen voor ogen hebt hoe je de ruimte wilt indelen, wordt het tijd voor het exacte werk. Je gaat de ruimte inmeten. Het kan zelfs zo zijn, dat je hierdoor ineens kenmerken ontdekt die je eerder niet waren opgevallen; een uitsparing in de wand of contactpunt op vreemde plek. Het zou zomaar je indeling kunnen beïnvloeden....